Nőgyógyászati – Műtétek – Endoszkópos műtétek

Endoszkópos műtétek

Laparoszkópia (hastükrözés)

Az ilyen típusú beavatkozás során az operációhoz szükséges eszközöket és a műtőben levő monitor felé képet közvetítő optikai eszközt (kamerát) kisebb, 1-1,5cm-es metszéseken keresztül vezetik a hasüregbe. A műtét így a beteg számára is lényegesen kisebb megterhelést jelent, és a sebgyógyulási idő is rövidebb. Ennek megfelelően sokkal kisebb időszakot kell a kórházban tölteni (általában 1-2 napot).

Idült, hosszas gyógyszeres kezelésre sem reagáló hasi fájdalom, vagy meddőségi panaszok hátterében gyakran állhatnak olyan hashártya-összenövések, hegesedések, amelyek laparoszkópos műtét segítségével megszüntethetőek. Operálhatóak hastükrözéssel a méhtest hasüreg felé növekvő miómái, el lehet távolítani a jóindulatú petefészek cisztákat, elvégezhető a meddővététel (sterilizáció), sőt még méheltávolítás is lehetséges laparoszkópia útján.

Az időben felismert méhenkívüli terhesség laparoszkópiás kezelésekor a méhkürt érintett szakaszát kimetszik, vagy a terhességet egészében kiágyazzák, és így “szervkímélő” beavatkozást végeznek.

Hiszteroszkópia (méhtükrözés)

Hiszteroszkópia során, altatásban, a méhnyak tágítása után vezetik be a kamerával ellátott eszközt, lehetőséget adva a rendellenességek, kóros állapotok felismerésére. Arra is mód van, hogy a kóros méhűri elváltozásokat (visszatérő vérzészavarokat okozó nyálkahártya-polipok, vetélésekre hajlamosító méhűri sövények, nyálkahártya alatti mióma-göbök) gyógyítsunk meg az eljárással. Visszatérő vérzészavarok is hatékonyan kezelhetőek hiszteroszkópia útján. Ilyenkor eltávolítják a méh nyálkahártyáját, elkerülve ezzel a régebben ilyen esetekben elengedhetetlen méheltávolítást, amely sokkal nagyobb műtéti kockázattal jár.